Loading...
 
Home  |  Press Room  |  Announcements

Press Room

Announcements

Παρατηρητήριο Τιμών Βασικών Καταναλωτικών Προϊόντων - Μάρτιος 2025

 Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ανακοινώνει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για το μήνα Μάρτιο 2025. Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.α.

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για το μήνα Μάρτιο καταδεικνύει μια περαιτέρω μείωση στο ρυθμό πληθωρισμού ο οποίος ανήλθε στο 1,6% έναντι 1,9% τον Φεβρουάριο, 2,5% τον Ιανουάριο και 2,6% το Δεκέμβριο. Η μείωση αυτή οφείλεται στις μεταβολές που κατέγραψαν οι κατηγορίες «ένδυση και υπόδηση» κατά -7,8%, τα «εστιατόρια και ξενοδοχεία» κατά +5,1% και τα «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» κατά +2,1%. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο κατηγορίας κατέγραψαν  τα Γεωργικά Προϊόντα με  μεταβολή + 6,6% έναντι Μαρτίου 2024 και

-2,4% έναντι Φεβρουαρίου 2025.

Οι αυξομειώσεις που καταγράφονται από τη Στατιστική Υπηρεσία, αντικατοπτρίζονται σε μεγάλο βαθμό και στις τιμές που καταγράφει το Παρατηρητήριο Μαρτίου στο οποίο, όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα της Υπηρεσίας με τους δείκτες τιμών για το μήνα Μάρτιο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 23 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση, 21 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση και μία κατηγορία (φρέσκο γάλα) καμία μεταβολή.

Συγκεκριμένα, αύξηση έναντι του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν:

-   ο κυπριακός καφές κατά +8,7% (+24,6% έναντι Μαρτίου 2024)

-   τα κατεψυγμένα μπέρκερ +6,5% (+15,5% έναντι Μαρτίου 2024)

-   οι βρεφικές τροφές κατά +4,1% (+9,5% έναντι Μαρτίου 2024)

-   το εμφιαλωμένο νερό κατά +4,1% (+2,4% έναντι Μαρτίου 2024)

-   τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά +3,4% (+9,2% έναντι Μαρτίου 2024)

-   οι ζωμοί κατά +2,7% (+3,0% έναντι Μαρτίου 2024)

-   οι βρεφικές πάνες κατά +2,6% (+0,5% έναντι Μαρτίου 2024)

-   το γιαούρτι κατά +2,4% (-1,5% έναντι Μαρτίου 2024)

Μείωση έναντι του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν 21 κατηγορίες με σημαντικότερες:

-   τα λαχανικά και χόρτα κατά -23,0% (+4,3% έναντι Μαρτίου 2024)

-   τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά -11,3% (+6,5% έναντι Μαρτίου 2024)

-   το κατεψυγμένο κρέας πανέ/προψημένο κατά -7,3% (-8,0% έναντι Μαρτίου 2024)

-   το φυτικό μαγειρικό λίπος κατά -6,6% (-10,5% έναντι Μαρτίου 2024)

-   το κατεψυγμένο ψάρι κατά -2,7% (-4,0% έναντι Μαρτίου 2024)

-   τα όσπρια κατά -2,6% (-3,5% έναντι Μαρτίου 2024)

-   οι σερβιέτες γυναικείας υγιεινής κατά -2,0% (-3,2% έναντι Μαρτίου 2024)

-   τα μαλακτικά ρούχων κατά -1,7% (+4,2% έναντι Μαρτίου 2024)

Δείτε πιο κάτω τα αναλυτικά αποτελέσματα του παρατηρητηρίου: 

  1. Χαμηλότερη, ψηλότερη και μέση σταθμισμένη τιμή ανά προϊόν 
  2. Σύγκριση τιμών: Φεβρουάριος 2025 – Μάρτιος 2025
  3. Διακύμανση τιμών ανά προϊόν
  4. Δείκτες τιμών

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών, δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι, κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

 

Related Articles