Loading...
 
Home  |  Press Room  |  Announcements

Press Room

Announcements

Παρατηρητήριο Τιμών Βασικών Καταναλωτικών Προϊόντων - Μάιος 2026

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ανακοινώνει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για το μήνα Μάιο 2026. Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.α.

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για το μήνα Μάιο αντικατοπτρίζει την συνεχιζόμενη αύξηση τιμών που καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία κατά τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την έναρξη του πολέμου στη Μ. Ανατολή, με ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο +2,5% έναντι +2,8% τον Απρίλιο, +1,2% το Μάρτιο και +0,1% το Φεβρουάριο. Μεγαλύτερη θετική μεταβολή σε επίπεδο οικονομικών κατηγοριών συγκριτικά με το Μάιο του 2025, κατέγραψαν τα Πετρελαιοειδή με +22,9%,τα Γεωργικά Προϊόντα με +4,7% και οι υπηρεσίες με +3,1%, ενώ αρνητική μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ηλεκτρισμός και Νερό με -3,7% έναντι -8,0% τον Απρίλιο. Σε σχέση με τον Απρίλιο 2026, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην κατηγορία Ηλεκτρισμός και Νερό κατά +5,5% και η μεγαλύτερη μείωση στα Γεωργικά προϊόντα κατά -2,7%, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός τροφίμων Ιανουαρίου-Μαΐου περιορίστηκε στο 3,8% έναντι 4,8% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αυξομειώσεις που καταγράφονται από τη Στατιστική Υπηρεσία, αντικατοπτρίζονται και στις τιμές που καταγράφει το Παρατηρητήριο της Υπηρεσίας στο οποίο, όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα με τους δείκτες τιμών για το μήνα Μάιο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 36 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση και 9 κατηγορίες μείωση έναντι Απριλίου 2026.

Συγκεκριμένα, αύξηση έναντι του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν:

-   τα αλλαντικά κατά +6,4% (+9,2% έναντι Μαΐου 2025)

-   τα κατεψυγμένα ψάρια πανέ και προψημένα κατά +6,3% (-15,3% έναντι Μαΐου 2025)

-   τα κατεψυγμένα μαλάκια και οστρακοειδή κατά +6,1% (-10,9% έναντι Μαΐου 2025)

-   το λάδι κατά +5,8% (-0,2% έναντι Μαΐου 2025)

-   οι κονσέρβες κρέατος κατά +5,4% (+7,3% έναντι Μαΐου 2025)

-   ο κυπριακός καφές κατά +5,1% (+5,8% έναντι Μαΐου 2025)

-   οι βρεφικές τροφές κατά +5,1% (+10,9% έναντι Μαΐου 2025)

-   τα αυγά κατά +5,0% (+7,9% έναντι Μαΐου 2025)

-   το αλεύρι κατά +4,9% (+3,5% έναντι Μαΐου 2025)

-   τα απορρυπαντικά ρούχων κατά +4,4% (+10,8% έναντι Μαΐου 2025)

-   τα κατεψυγμένα ζυμαρικά κατά +4,1% (+5,0% έναντι Μαΐου 2025)

-   τα αναψυκτικά κατά +3,8% (+6,2% έναντι Μαΐου 2025)

-   το χαρτί υγείας κατά +3,6% (+4,7% έναντι Μαΐου 2025)

-   το γιαούρτι κατά +3,4% (+2,9% έναντι Μαΐου 2025)

Μείωση έναντι του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν 9 κατηγορίες με σημαντικότερες:

-  τα φρέσκα λαχανικά και χόρτα κατά -24,3% (+24,9% έναντι Μαΐου 2025)

-   τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά -6,8% (+6,9% έναντι Μαΐου 2025)

-   το φρέσκο κρέας κατά -1,6% (-7,6% έναντι Μαΐου 2025)

-   το κατεψυγμένο ψάρι κατά -1,3% (+7,1% έναντι Μαΐου 2025)

-   η ζάχαρη κατά -1,1% (+0,2% έναντι Μαΐου 2025)

Πέραν των πιο πάνω διαπιστώσεων που προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τιμών Μαΐου σε διάφορα καταστήματα λιανικής παγκύπρια, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παρουσιάζει επίσης στους συνημμένους πίνακες, συγκρίσεις τιμών υπεραγορών για προϊόντα που περιλαμβάνονται στη ψηφιακή πλατφόρμα «e-kalathi». Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται η διακύμανση στον αριθμό των απόλυτα κοινών προϊόντων σε 7 μεγάλες υπεραγορές, τα οποία αυξήθηκαν σταδιακά από 228 στις 15/10/2025, σε 253 προϊόντα στις 15/6/2026. Η κατάταξη των 7 υπεραγορών έχει πάλι διαφοροποιηθεί έναντι του προηγούμενου μήνα, και η διαφορά στην αξία του «καλαθιού των 253 απόλυτα κοινών προϊόντων» μεταξύ της ακριβότερης υπεραγοράς «Φίλιππος» (€1.080,72) και της φθηνότερης υπεραγοράς «Σκλαβενίτης» (€972,10), ανήλθε στις 15/6/2026 στα €108,62 ή 11,2% για 253 προϊόντα, έναντι €119,70 ή 12%για 257 προϊόντα τον προηγούμενο μήνα (Δείτε τους σχετικούς πίνακες στο κάτω μέρος της σελίδας).

Η Υπηρεσία, για ακόμα μια φορά, καλεί όλους τους καταναλωτές να επισκεφθούν την πλατφόρμα www.e-kalathi.gov.cy και να αξιοποιήσουν την σχετική εφαρμογή για κινητές συσκευές, ώστε να επωφεληθούν από τα εργαλεία που αυτή παρέχει για πιο ενημερωμένες και συμφέρουσες αγορές.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών, δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Δείτε πιο κάτω τα αναλυτικά αποτελέσματα του παρατηρητηρίου: 

  1. Χαμηλότερη, ψηλότερη και μέση σταθμισμένη τιμή
  2. Σύγκριση τιμών: Απρίλιος – Μάιος 2026
  3. Διακύμανση τιμών ανά προϊόν
  4. Δείκτες Τιμών

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι, κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Παρατηρητηρίου.

Related Articles