Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Υποχρεώσεις Επιχειρήσεων  |  Συμμόρφωση Προϊόντων

Υποχρεώσεις Επιχειρήσεων

Υποχρεώσεις Οικονομικών Φορέων

Στις 16/7/2021 τέθηκε σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2019/1020, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την εποπτεία της αγοράς και τη συμμόρφωση των προϊόντων και για την κατάργηση της Οδηγίας 2004/42/ΕΚ και των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 765/2008 και (ΕΕ) αριθ. 305/2011.

 

Σκοπός του Κανονισμού

Σκοπός του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020 είναι η βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας της αγοράς προϊόντων καλυπτόμενων από την ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης σύμφωνα με το άρθρο 2 (πεδίο εφαρμογής), ώστε να διασφαλιστεί ότι στην αγορά της Ένωσης διατίθενται μόνο συμμορφούμενα προϊόντα που πληρούν απαιτήσεις που εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας των δημόσιων συμφερόντων, όπως η υγεία και η ασφάλεια γενικά, η υγεία και η ασφάλεια στον χώρο εργασίας, η προστασία των καταναλωτών, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας ασφάλειας και κάθε άλλου δημόσιου συμφέροντος που καλύπτεται από την εν λόγω νομοθεσία. Ορίζει κανόνες και διαδικασίες για τους οικονομικούς φορείς σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που υπόκεινται σε ορισμένη ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης, και θεσπίζει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οικονομικούς φορείς. Παρέχει επίσης ένα πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων στα προϊόντα που εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης.

 

Πεδίο Εφαρμογής

Ο Κανονισμός έχει ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο εφαρμογής αφού ισχύει για όλα τα προϊόντα που υπόκεινται στην ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κάθε τύπος προϊόντος πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του κανονισμού. Συγκεκριμένα, καλύπτει όλα τα μη διατροφικά προϊόντα και περιλαμβάνει 70 κανονισμούς και οδηγίες, όπως παιχνίδια, ρούχα, υποδήματα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα, όργανα μέτρησης, μηχανήματα, μηχανοκίνητα οχήματα, λιπάσματα, βιοκτόνα προϊόντα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, κλπ και θα ισχύει τόσο για το ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και για τις φυσικές αγορές.

 

Οικονομικοί Φορείς

Η ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει στους οικονομικούς φορείς πρόσβαση σε καταναλωτές και άλλους τελικούς χρήστες σε όλα τα κράτη μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα τους πληρούν τις νομικές απαιτήσεις της ΕΕ που αποσκοπούν στην επίτευξη ασφάλειας.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1020 καθορίζει κανόνες και διαδικασίες για τους οικονομικούς φορείς σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που υπόκεινται σε ορισμένη ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης, θεσπίζει ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμοδίων Αρχών με τους οικονομικούς φορείς (Κεφάλαια II και ΙΙΙ) και ορίζει το πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων στα προϊόντα που εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης (Κεφάλαιο VII).

Το άρθρο 4 του κανονισμού «καθήκοντα των οικονομικών φορέων που αφορούν προϊόντα υποκείμενα σε ορισμένη ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης» επιβάλλει, για ορισμένα προϊόντα που διατίθενται στην ενωσιακή αγορά, την υποχρέωση ύπαρξης οικονομικού φορέα εγκατεστημένου στην ΕΕ, ο οποίος παρέχει πληροφορίες στις αρχές ή προβαίνει σε ορισμένες ενέργειες κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Κυριότερες υποχρεώσεις των οικείων Οικονομικών Φορέων

Όταν ένας οικονομικός φορέας προτίθεται να διαθέσει στην ενωσιακή αγορά προϊόν που καλύπτεται από το άρθρο 4, οφείλει πρώτα να διασφαλίσει την ύπαρξη οικονομικού φορέα κατά την έννοια του άρθρου 4 στην ΕΕ. Διαφορετικά, προϊόντα αυτού του είδους δεν μπορούν να διατεθούν στην ενωσιακή αγορά.

 Τέσσερα είδη οικονομικών φορέων μπορούν να ενεργούν ως οικονομικός φορέας κατά την έννοια του άρθρου 4:

  1. Ο κατασκευαστής που είναι εγκατεστημένος στην Ένωση.
  2. Ο εισαγωγέας (εξ ορισμού εγκατεστημένος στην ΕΕ), όταν ο κατασκευαστής δεν είναι εγκατεστημένος στην Ένωση.
  3. Ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος (εξ ορισμού εγκατεστημένος στην ΕΕ), ο οποίος διαθέτει γραπτή εντολή από τον κατασκευαστή που ορίζει τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο να εκτελεί εξ ονόματος του κατασκευαστή τα καθήκοντα που ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος  
  4. Ο πάροχος υπηρεσιών διεκπεραίωσης παραγγελιών εγκατεστημένος στην Ένωση, όταν δεν υπάρχει κατασκευαστής, εισαγωγέας ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος εγκατεστημένος στην Ένωση.

Ο κατασκευαστής είναι, κατά κανόνα, ο µόνος οικονοµικός φορέας που είναι αρμόδιος για την κατασκευή ή/και τον σχεδιασμό του προϊόντος και διοχετεύει στην αγορά το προϊόν αυτό με την επωνυμία ή το εμπορικό του σήμα. Για ένα εισαγόμενο προϊόν, ο εισαγωγέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς φέρει την ευθύνη του προϊόντος που πρόκειται να διαθέσει στην αγορά της ΕΕ. Ως εκ τούτου, οφείλει να διαθέτει στην αγορά της ΕΕ µόνο ασφαλή ή συµµορφούµενα προϊόντα. Πριν από τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά, διασφαλίζει ότι:

  • έχει διενεργηθεί η κατάλληλη αξιολόγηση της συμμόρφωσης
  • ο κατασκευαστής έχει καταρτίσει κατάλληλη τεχνική τεκμηρίωση, και
  • το προϊόν φέρει τη σχετική σήμανση συμμόρφωσης, όπως η σήμανση CE, εφόσον απαιτείται.
  • αναφέρεται στο προϊόν (στη συσκευασία, στο δέμα ή στα συνοδευτικά έγγραφα) το όνομα, η καταχωρισμένη εμπορική επωνυμία του ή το καταχωρισμένο εμπορικό σήμα του και η διεύθυνση επικοινωνίας.

Ενημερώνει τις Αρχές Εποπτείας της Αγοράς αν έχει λόγους να πιστεύει ότι το προϊόν παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο και λαμβάνει, αν είναι δυνατόν, τα κατάλληλα μέτρα (ανάκληση της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, διορθωτικά μέτρα, άλλο τελωνειακό καθεστώς). Συνεργάζεται µε τις αρμόδιες αρχές και θέτει στη διάθεσή τους, κατόπιν αιτιολογημένης αιτήσεως, όλες τις πληροφορίες και την τεκμηρίωση που αποδεικνύουν την ασφάλεια ή τη συμμόρφωση των προϊόντων.

 

Κατευθυντήριες Γραμμές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ κατευθυντήριες γραμμές προς τους οικονομικούς φορείς και τις εποπτικές αρχές οι οποίες παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του άρθρου 4. Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι διαθέσιμες στα Ελληνικά εδώ.

 Παροχή πληροφοριών στους οικονομικούς φορείς:

  1. Η διαδικτυακή πύλη Your Europe παρέχει στους χρήστες επιγραμμική πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τις απαιτήσεις για τα προϊόντα και τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τους κανόνες που απορρέουν από την ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης.
  2. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καθώς και οι Εποπτικές Αρχές των άλλων Υπουργείων (ανάλογα με το προϊόν) παρέχουν στους οικονομικούς φορείς, μετά από δικό τους αίτημα, δωρεάν πληροφορίες για την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας που ισχύει για τα προϊόντα.

logo   help us

Σχετικά Άρθρα