Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενημέρωση  |  Ανακοινώσεις

Ενημέρωση

Ανακοινώσεις

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Πανεπιστημίου Λεμεσού

Με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη της έρευνας, της εκπαίδευσης και της επιστημονικής αριστείας στην ενέργεια, το εμπόριο, τη βιομηχανία, την τεχνολογία και την προστασία των καταναλωτών, ούτως ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί περιφερειακό κέντρο στους εν λόγω τομείς, υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Πανεπιστημίου Λεμεσού.

Πρώτη Δράση υλοποίησης του Μνημονίου, που υπέγραψαν στο Υπουργείο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λεμεσού Καθηγητής Θεόδωρος Παναγιώτου, θα είναι η δημιουργία Ακαδημίας Βιώσιμης Κατανάλωσης, η οποία ως αποστολή θα έχει την πληροφόρηση και εκπαίδευση της Κοινωνίας των Πολιτών για την καλύτερη διαχείριση όλων των μορφών κατανάλωσης των νοικοκυριών. Η Ακαδημία θα καλύπτει τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες, ήτοι τον οικογενειακό προϋπολογισμό, την ενεργειακή διαχείριση, τη διαχείριση αποβλήτων και τη βιώσιμη κατανάλωση. Απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας είναι η δημιουργία βιώσιμης καταναλωτικής κουλτούρας και αντίληψης και αυτός θα επιτευχθεί μέσω ηλεκτρονικών εκπαιδεύσεων, μικρών εκπαιδευτικών βίντεο, άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και ερευνών κατανάλωσης.

Κατά την εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου χαιρέτισε την έναρξη της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Λεμεσού, η οποία, όπως εξήγησε, εγκαινιάζει μια ευρύτερη προσπάθεια του Υπουργείου να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες στην έρευνα και την ανάπτυξη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Κύπρου, με σκοπό την ενίσχυση των σημαντικών τομέων υπό την αρμοδιότητά του. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία σωστής καταναλωτικής κουλτούρας και συνείδησης στη χώρα μας, με την προτεινόμενη «Ακαδημία Βιώσιμης Κατανάλωσης να αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης των πολιτών για καλύτερη διαχείριση των πόρων τους, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μιας πιο υπεύθυνης και βιώσιμης κοινωνίας. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να προσφέρει πολύτιμα εργαλεία και γνώσεις, ενδυναμώνοντας τους καταναλωτές και προάγοντας την αειφορία στην καθημερινή ζωή».

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λεμεσού, ο Πρύτανης Καθηγητής Θεόδωρος Παναγιώτου ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Πανεπιστημίου Λεμεσού για τη δημιουργία της Ακαδημίας Βιώσιμης Κατανάλωσης σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση βιώσιμων πρακτικών κατανάλωσης στην Κύπρο. Αυτή η κοινή πρωτοβουλία στοχεύει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανάγκης για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σχετικά με τη βιώσιμη κατανάλωση και τη δημιουργία ανάλογης κουλτούρας και συμπεριφοράς.

Σκοπός της ακαδημίας είναι να πρωτοστατήσει ως κέντρο έρευνας, εκπαίδευσης και δημόσιας προβολής, εστιάζοντας στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των καθηγητών και των ερευνητών του Πανεπιστημίου Λεμεσού, η σύμπραξη θα αναπτύξει καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την διαχείριση της ενέργειας και των αποβλήτων καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης, με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση του οικογενειακού προϋπολογισμού και ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, η Ακαδημία θα φιλοξενήσει εργαστήρια, σεμινάρια και προγράμματα κοινωνικής προσφοράς, ενδυναμώνοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές.

Η συμμετοχή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διασφαλίζει ότι οι στόχοι της Ακαδημίας ευθυγραμμίζονται με τις εθνικές πολιτικές και τους στόχους βιωσιμότητας, παρέχοντας μια πλατφόρμα για τεκμηριωμένη ανάπτυξη πολιτικής, συμβάλλοντας στη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Σχετικά Άρθρα