Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενημέρωση  |  Ανακοινώσεις

Ενημέρωση

Ανακοινώσεις

Παρατηρητήριο Τιμών Βασικών Καταναλωτικών Προϊόντων - Απρίλιος 2024

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ανακοινώνει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για το μήνα Απρίλιο 2024. Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.α.

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για το μήνα Απρίλιο καταδεικνύει ότι, παρά την αύξηση των τιμών καυσίμων και κατ΄επέκταση του πληθωρισμού από 1,2% το Μάρτιο σε 2,4% τον Απρίλιο, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων, συνέχισε να συγκρατείται φθάνοντας το 1,89% την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και έναντι 2,14% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024. Η συγκράτηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση που κατέγραψαν τα γεωργικά προϊόντα κατά 0,95% έναντι του προηγούμενου μήνα.

Όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα της Υπηρεσίας με τους δείκτες τιμών για το μήνα Απρίλιο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 21 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση και 18 κατηγορίες μείωση, ενώ άλλες 6 κατηγορίες δεν κατέγραψαν μεταβολή. Συγκεκριμένα, αυξήσεις κατά 7,5% και 6,2% αντίστοιχα κατέγραψαν τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή και τα κατεψυγμένα ψάρια μετά από μια τρίμηνη περίοδο συνεχών μειώσεων, κατά 4,7% η ζάχαρη μετά από ένα εξάμηνο συνεχών μειώσεων, κατά 3,4% οι ζωμοί, 3,3% το εμφιαλωμένο νερό, 3% το λάδι λόγω νέων συγκρατημένων αυξήσεων στην τιμή ελαιολάδου έναντι του προηγούμενου μήνα, 2,8% οι χυμοί, τα δημητριακά προγεύματος και οι βρεφικές πάνες, 2,7% οι βρεφικές τροφές, 2,2% τα κατεψυγμένα ζυμαρικά και κατά 2% οι κονσέρβες κρέατος.

Μείωση κατέγραψαν 18 κατηγορίες με σημαντικότερες τα φρέσκα λαχανικά και χόρτα κατά 13,1%, κατά 10,8% το φυτικό μαγειρικό λίπος, 5,4% το αλεύρι, 4,6% τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια, 4% τα αυγά, 2,3% τα ζυμαρικά, 1,5% τα κουλούρια, 1,2% το ρύζι και τα μπισκότα και 1,3% το βρεφικό γάλα και τα μαλακτικά ρούχων.

Στα πλαίσια της συνεχής παρακολούθησης της αγοράς και καταγραφής των τάσεων όπως εξελίσσονται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, η Υπηρεσία έχει εκ νέου προβεί στις 16/5/2024, στην καταγραφή τιμών 55 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε 3 υπεραγορές της Λευκωσίας. Όπως φαίνεται στο συγκριτικό Παρατηρητήριο που επισυνάπτεται, η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 6,0% ή €241,84 έναντι €228,54 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €240,02. Πρόσθετα, το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο, ανέρχεται μεταξύ €7,21- €7,78 σε σύνολο αγορών αξίας €90 περίπου ανάλογα με την υπεραγορά.

Τονίζεται εκ νέου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 88 προϊόντων από όλες τις κατηγορίες που εγκρίθηκαν, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια. Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων, είναι ότι αυτό έχει θετική επίδραση στις τιμές και κατ΄επέκταση τον πληθωρισμό εφόσον οι τιμές συγκρατούνται και σε ποσοστό περίπου 70% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου ελέγχου που διενεργήθηκε στις 15/5/2024, η συμμόρφωση είναι καθολική με τα ποσοστά απόκλισης για το γάλα, αυγά, ζάχαρη, καφέ, βρεφικές πάνες, βρεφικό γάλα και λαχανικά στο 70-100% και για τα υπόλοιπα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

  1. Χαμηλότερη, ψηλότερη και μέση σταθμισμένη τιμή ανά προϊόν 
  2. Σύγκριση τιμών: Μάρτιος 2024 - Απρίλιος 2024
  3. Διακύμανση τιμών ανά προϊόν
  4. Δείκτες τιμών

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών, δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι, κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

 

                                

Σχετικά Άρθρα